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 NFSA Wants To Hear From YOU!
Be one of the first to complete the NFSA member
survey!  I'm happy to share with readers of Tech Notes
that we are launching a member survey this week that
will help us better meet your needs and serve you in
ways that make a difference.


NFSA is using the remainder of this year to finetune our
strategic plan, incorporating the input provided from
members and staff alike. Tim Nolan explains the
importance of applied strategic planning in a meaningful
way --- the process by which the guiding members of an
organization envision its future and develop the
necessary procedures and operations to achieve that
future.


Thank you for taking the time to complete the survey.
We value your input and look forward to learning your
latest thoughts on our service to you. It's exciting to think
about the opportunities ahead for the NFSA and our
members.


In service,
Shane Ray, President



Click To Participate in Our
Survey
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Best of July 2020
   
The following are a dozen questions answered by the
NFSA's Codes, Standards, and Public Fire Protection
staff as part of the Expert of the Day (EOD) member
assistance program during the month of July 2020. This
information is being brought forward as the "Best of July
2020." If you have a question for the NFSA EOD submit
your question online through the "My EOD" portal. 
It should be noted that the following are the opinions of
the NFSA Engineering, Codes, and Standards staff,
generated as members of the relevant NFPA and ICC
technical committees and through our general

Upcoming Technical
Tuesdays

Coming Up in September



Seismic Protection for
Dummies



Sizing Fire Pumps for
Sprinkler Contractors



11 Steps of Hydraulic
Calculation Review

 
NFSA is offering all three of
the above Tech Tuesdays

free to members next
month!  More details coming

soon!

New EOD Process



Starting on July 15, 2020,
the NFSA has a new EOD
process where members

can submit questions, track
the progress, and view their

EOD cases. The step by
step process is detailed in

TechNotes #442. 
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experience in writing and interpreting codes and
standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA Regulations
Governing Committee Projects or ICC Council Policy
#11 and should therefore not be considered, nor relied
upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC,
or its Committees. Unless otherwise noted the most
recent published edition of the standard referenced was
used. 
 
Question #1 -Refrigerated Spaces 
Question #2- Exterior Entry Overhang in NFPA 13R 
Question #3- Using the Fire Pump Rating in Hydraulic
Calculations 
Question #4- Interior Platforms 
Question #5- Flooded Suction 
Question #6 - Intermediate Temperature-Rated
Sprinklers in Light Hazard 
Question #7 - A/C in Concealed Space with Access
Panel 
Question #8 - "Dummy" Cover Plates 
Question #9 - Sprinkler Piping Passing through Stairwell 
Question #10 - Room Design Method and Dry System
Increase 
Question #11 - Flow Test for NFPA 13D 
Question #12 - Distance from Peak under Steeply
Pitched Ceilings 
 
Question #1 -Refrigerated Spaces
 
Section 8.8 of the 2019 edition of NFPA 13 outlines the
rules for refrigerated spaces. What is the definition of
"refrigerated spaces" and when are the mains required
to be pitched at a minimum of ½ in. per 10 ft? Does this
only apply when temperature is maintained below 32°F? 
 
Answer: NFPA 13 does not formalize "refrigerated
spaces" in a definition. NFPA 13 Section 8.8.1 does
note that the rules found in Section 8.8 do not apply
where temperatures are maintained above 32°F in
refrigerated spaces. This means that in areas with
temperatures above 32°F, mains would have to be
pitched at least ¼ in. per 10 ft per Section 16.10.3.1.  
In spaces maintained at temperatures below 32°F, the
rules found in Section 8.8.2 would apply and as noted
in Section 8.8.2.3, the sprinkler mains would need to be
pitched at least ½ in.per 10 ft, in accordance with
Section 16.10.3.3. 
 
Question #2 - Exterior Entry Overhang in NFPA 13R
 
Do exterior, covered, entry "stoops" that serve a
common area need to be protected with sprinklers in
accordance with the 2016 edition of NFPA 13R? 
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Answer: No. NFPA 13R Section 6.6.5 permits sprinklers
to be omitted from exterior overhangs that are open and
attached including the entry canopies. The handbook
commentary on this section indicates that NFPA 13R is
concerned with life safety by way of an affordable
installation. Open and exterior areas are generally
allowed to be unprotected, while still providing an
acceptable degree of building protection.  
 
Section 6.6.5.1 does require exterior balconies, decks,
and ground floor patios serving dwelling units with a roof
or deck above in Type V construction to have sprinkler
protection. The handbook commentary explains that this
requirement is specific to balconies, decks, and ground
floor patios attached directly to a dwelling unit based on
concerns of discharged smoking materials and cooking
grills. 
 
The described entry canopies would not be classified as
a balcony, deck, or ground floor patio and also serve a
common hallway/stair and are not directly attached to a
dwelling unit. Therefore, the requirements of section
6.6.5.1 are not applicable and sprinkler protection would
not be required by NFPA 13R as permitted by section
6.6.5. 
 
Question #3-Using the Fire Pump Rating in
Hydraulic Calculations 
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Are a fire pump's pressure and flow ratings sufficient for
the purposes of hydraulic calculations when used
independently of a water supply? 
 
Answer:  The fire pump rating on its own would not be
sufficient to hydraulically calculate a system. The single
point of the fire pump rating is only one performance
point on a wide range of curves that could be associated
with any fire pump of a particular rating. Per NFPA 20,
the fire pump performance is to provide no less than
65% of the rated pressure when flowing 150% of the
rated capacity and provide no more than 140% of the
rated pressure when in the no flow (churn) condition.
These three points can be used to estimate the
discharge flow and pressure of the fire pump when
added to another water supply (municipal waterworks,
gravity tank, water tower, etc.), but the final performance
of the fire pump needs to be confirmed through flow
testing at acceptance. 
 
Question #4 - Interior Platforms
 
Section 8.15.6 in the 2016 edition of NFPA 13 allows
sprinklers to be omitted from the space under ground
floors, exterior docks and platforms in certain situations.
Does this section apply to interior platforms of
combustible construction? 
 
Answer:  No. this section applies to exterior platforms
only. The space below an interior platform would be
considered a concealed space and sprinklers would be
permitted to be omitted if one of the conditions
the section 8.15.1.2 is met. 
 
The language of this section is not clear that this was
intended to apply to exterior platforms only but will be
clarified in the 2022 edition of NFPA 13. A first revision
was accepted to the next edition of NFPA 13 which will
add clarification that this concept will apply to exterior
platforms only. First Revision No. 1093 changed the title
of this section (Section 9.2.2 in the 2022 edition) to
clarify this intent as follows: 

 
9.2.2 Spaces Under Ground Floors, Exterior
Docks, and Exterior Platforms 

 
The committee statement for this change states, "This
section applies to exterior spaces, however the way it is
currently written with a comma before "and platforms"
could be read as applying to all platforms (interior or
exterior)". There were no public comments to this
proposed change so it is likely that this will be included
in the 2022 edition and can be considered a clarification
to this section in earlier editions. 
 
Question #5 - Flooded Suction
 
In practical terms, please define flooded suction as used
in NFPA 20? Please clarify the relationship between -3
psi with flooded suction versus 0 psi when non-flooded
at the vortex. 
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Answer:  The 2019 edition of NFPA 20 defines flooded
suction in Section 3.3.27  



3.3.27 Flooded Suction. The condition where
water flows from an atmospheric vented source to
the pump without the average pressure at the pump
inlet flange dropping below atmospheric pressure
with the pump operating at 150 percent of its rated
capacity.  

 
A fire pump arrangement would be considered to have a
"flooded suction" when it is fed from a water tank open to
atmosphere (static pressure other than gravity) and the
level of the anti-vortex plate is at or above the elevation
of the centerline of the suction flange of the fire pump.
This definition might add confusion when applying the
requirements of the standard as this definition exists in
Chapter 3 but is not present anywhere else in NFPA 20.
Where a flooded suction exists, NFPA permits the
suction pressure to drop to -3 psi:  



4.16.3.2* The requirements of 4.16.3.1 shall not
apply where the supply is a suction tank with its
base at or above the same elevation as the pump,
and the gauge pressure at the pump suction flange
shall be permitted to drop to -3 psi (−0.2 bar) at 150
percent of rated flow with the lowest water level
after the maximum system demand and duration
have been supplied. 
 

The -3 psi allowance accounts for the assumed friction
loss in the supply piping from the tank discharge to the
fire pump suction flange. Where the conditions of
4.16.3.2 do not exist, the suction pressure is limited to 0
psi. This is explained in the annex note to 4.16.3.2:  



A.4.16.3.2 It is permitted that the suction pressure
drop to -3 psi (-0.2 bar) for a centrifugal pump that is
taking suction from a grade level storage tank
where the pump suction elevation is at or below the
water level in the water storage tank at the end of
the required water flow duration. This negative
suction pressure is to allow for the friction loss in the
suction piping when the pump is operating at 150
percent capacity. 

 
Question #6-Intermediate Temperature-Rated
Sprinklers in Light Hazard 


Can intermediate temperature-rated sprinklers be used
throughout a light hazard occupancy in accordance the
2010 edition of NFPA 13? 
 
Answer:  Yes, NFPA 13, Section 8.3.2.1 permits the use
of both ordinary and intermediate temperature sprinklers
throughout buildings. This includes light hazard
occupancies. The handbook commentary indicates that
since the response time of quick response intermediate
temperature rated sprinklers is not that different from
ordinary temperature rated standard response
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sprinklers, the standard now groups ordinary and
intermediate temperature rated sprinklers together and
allows intermediate temperature sprinklers throughout
the building. Please also note that in the 2019 edition
Section 9.4.2.1 continues this concept and has added
Section A.9.4.2.1 which indicates it is acceptable to
install ordinary temperature rated sprinklers,
intermediate temperature sprinklers, or a mix or ordinary
and intermediate temperature sprinklers throughout a
building. 
 
Question #7 -A/C in Concealed Space with Access
Panel 


A noncombustible enclosure containing an electrical A/C
unit was described. This enclosure includes an access
panel for maintenance purposes. If considered a
concealed space, sprinklers would not be required per
the 2016 edition of NFPA 13 Section 8.15.1.2, however,
would the presence of the electric A/C unit and access
panel mean that sprinklers are now required in this
space? 

Answer: No.sprinklers would not be required in this A/C
enclosure as long as the access panel and the
configuration of this space will not allow storage. This
concept will be clarified in the 2022 edition of NFPA 13.
NFSA submitted a Public Input to clarify this exact
concept. During the First Draft stage of the revision cycle
to NFPA 13, a first revision (FR-1351) to the Annex of
Section 9.2.1.1.2 was accepted that reads as follows:
 
 

A.9.2.1.1.2 Noncombustible spaces with non-fuel-
fired equipment and access panels should be

A/C UNIT_..__ 
(ELEC) 



considered a concealed space and should not
require sprinkler protection.  

 
During the second draft stage, NFSA submitted a public
comment to move this concept to the body of the
standard and a second revision was accepted (SR-
1056) which reads as follows:
 
 

9.2.1.2.2* The space shall be considered a
concealed space even with non-fueled fired
equipment and access panels.  


A.9.2.1.2.2 Noncombustible and limited-combustible
spaces with non-fuel-fired equipment and access
panels should be considered a concealed space
and should not require sprinkler protection. 

 
As the revision cycle for the 2022 edition is ongoing, it is
not clear which language will end up in the standard (the
Second Revision has not yet been voted on) however it
is clear the Installation Committee agrees that an
enclosure such as described, is a type of concealed
space and presence of non-fueled fired equipment and
access panels would not add a requirement to provide
sprinklers. 
 
Question #8-"Dummy" Cover Plates 


An architect has requested that concealed sprinkler
cover plates without the sprinkler be added in order to
make existing concealed sprinkler heads symmetrical.
Are "dummy" cover plates allowed to be installed to
make existing sprinkler heads symmetrical? 
 
Answer:  No. Using concealed sprinkler cover plates
give the appearance of a working fire sprinkler system
and the use cover plates for aesthetic reasons are
prohibited by several codes and standards. The
International Fire Code (IFC) specifically calls out false
equipment imitating a life safety system as being
prohibited in Section 901.4.5.The NFPA 1 Fire Code has
similar language. The architect should also be aware
that the owner is responsible for the system through
NFPA 25 and false equipment will be problematic for
future inspections. 
 
 

901.4.5 Appearance of equipment. Any device that
has the physical appearance of life safety or fire
protection equipment but that does not perform that
life safety or fire protection function shall be
prohibited. 

 
Question #9 -Sprinkler Piping Passing through
Stairwell
 
Regarding sprinkler pipe passing through an interior
stairwell in a 2-story building:  is it true that sprinkler pipe
can only enter the stairwell to provide coverage in that
stairwell? 



 
Answer: Yes, but this answer needs further clarification.
Standpipes, sprinklers, and combined systems are
allowed to be in the stair enclosure and penetrate the
stair enclosure to serve the floor(s). This means water-
based fire protection piping such as a riser or standpipe
is allowed to penetrate the stair enclosure extend
through the same stairwell,then penetrate walls, floors,
and landings to serve other parts of the building through
the stair enclosure, such as a riser serving several
floors. What the International Building Code (IBC) and
NFPA 101 are trying to do is prohibit the stair shaft for
being a raceway for nonessential systems and
equipment. Where some contractors or layout
technicians get in trouble is they will use the stair
enclosure as a short cut for continuous branch lines
connecting the ceiling system, meaning, the branch
line(s)pass through the stair enclosure. This is not
permitted by the IBC, Section 1022.5 or NFPA
101,Section 7.1.3. Fire sprinkler piping is specifically
called out in NFPA 101 Section 7.1.3.2.1(10)(f). This
section permits sprinkler piping to penetrate the stair
enclosure and further penetrate the same stairwell walls,
floors, and landings to serve other parts of the building,
such as a riser serving several floors. Note, these are
through-penetrations and are required to be protected
with approved firestopping materials and methods. 
 
Question #10 - Room Design Method and Dry
System Increase
 
A dry system is being installed in a room in a highly
compartmented building. Is the 30% dry system increase
required if the room design method is utilized? 
 
Answer:  No. The 30% increase for dry systems is
applicable to the density/area method only.  The room
design method and density/area method are two
separate ways to calculate a sprinkler system. The
method chosen for a specific project is at the discretion
of the sprinkler designer. If the room design method is
the desired option, then the 30% increase required by
the density/area method is not applicable and only the
requirements of the 2019 edition of NFPA 13 Section
19.3.3.3 would apply. 
 
Question #11 - Flow Test for NFPA 13D
 
Does NFPA 13D require a hydrant flow test to determine
the strength of the water supply? 
 
Answer: No.  NFPA 13D does not require a water flow
test and bases calculations from the static pressure
rather than a hydrant flow test. Section 10.1.2 in the
2019 edition of NFPA 13D makes this clear and states
that as long as the public water main is at least 4 inches
in size, static pressure is acceptable,"...regardless of the
method used to determine the adequacy of the piping." 
 
Question #12 - Distance from Peak under Steeply
Pitched Ceilings 





Section 10.2.6.1.3.3 in the 2019 edition of NFPA
13 states that the distance from the peak to the
sprinklers can exceed 36 inches to maintain adequate
clearance from the structure. Is there a maximum
distance from the peak of the room that the sprinkler can
be located? 

Answer: No. Section 10.2.6.1.3.3 states that the
sprinkler can exceed the 36 in. distance below the peak
so that 24 in. clearance to other structural members on
each side is met. This will ensure that the spray pattern
of the sprinkler is not unduly obstructed. There is no limit
to the deflector distance below the peak as is that the
steeper the roof is pitched the faster that area will be
filled with the hot gasses and the heat will bank down
and operate the sprinkler without an unacceptable delay.
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